A pomponos sapkákról

Ezen a télen favorit a pomponos sapka. A sapka formája is változik, mert a pompon azokon a sapkákon mutat jobban, melyek a fejtetőn kicsit magasabbak.

Pomponra várva

Mondhatjuk úgy, talán egyszerűbb ezt a sapkafazont elkészíteni, mint a fejhez simulót, vagy a beret fazont.

Hogyan érjük el, hogy a sapka "álljon" a fejünkön?

Először is, javasolt olyan fonalat használni, aminek van tartása. Ha a fonalunk puha, vékony, akkor kisebb tűvel horgolva elérhető, hogy kicsit tömörebb legyen, vagy válassz olyan mintát, ami jó tartást biztosít.
A vastagabb fonalak, a hozzájuk való, esetleg kicsit vékonyabb tűvel horgolva teljesítik ezt a követelményt.

Ez a fonal és a tű, meg minta kérdése volt eddig, de ennyi nem elég.

A másik fontos dolog, hogy milyen fazont horgolunk.
A fejhez simuló sapkáknál először a megfelelő átmérőig szaporítunk, majd egyenesen horgolunk tovább, nagyjából olyan hosszig, ami eltakarja a fület. Ebbe már a passzé rész is beleszámít.

A csúcsosabb sapkák kicsit mások.
Fontos előre megjegyezni, több fonalra lesz szükség! A 10 dkg általában elég ekkor is, de az 50 grammos sapkát felejtsd el. :-)

A sapka teteje

A sapkát két irányból horgolhatod.

Fentről lefelé, és lentről felfelé.

Ebben az esetben lehet, szerencsésebb lentről felfelé horgolni.
A sapkát a fejbőségnek megfelelő hosszúságú láncszemsorral kezded, és itt már két lehetőség áll előtted. Vagy horgolsz egy passzét relief pálcákkal, vagy azonnal a passzé feletti résszel foglalkozol, és a végén a láncszemsor másik oldalára kerül a passzé.
Ez az a fajta sapka, illetve módszer, amikor jobban teszed, ha készítesz horgoláspróbát! Nagyon félresikerülhet a sapka, ha a láncszemsort próbálod a fej köré. Az biztos, hogy körbe kell érjen, de hogy mennyivel legyen hosszabb annál, ami pont a fejbőséged, ez nem mindegy.
Ízlés kérdése az, mennyire szoros sapkát készítesz, de ez a fazon egy leheletnyivel legyen szélesebb, tehát ne "cuppanjon" a fejre.

Addig horgolsz egyenesen, szaporítás és fogyasztás nélkül, amíg eléred a kb. 20 cm-es hosszúságot. Ezt a passzéval együtt értem.

Ekkor kezdesz fogyasztani. 2-4 sorban fogyasztasz, hogy hogyan, az a mintától függ, de igyekszel a mintát tartani. Dönthetsz úgy is, hogy ezen a részen áttérsz egyszerű pálcákra, nem horgolsz már mintásan. Lényeg az, hogy a pálcák legalább fele elfogyjon. Ekkor azért érdemes felpróbálni a sapkát, hogy tényleg magasabb-e, mint a fejre simuló sapka szokott lenni.

Ha a magasság megfelelő, akkor befejezed a munkát, de elég hosszú szálat hagyva vágod el a fonalat. Ezzel a szállal körben az utolsó sor pálcáiba öltögetsz, és jó szorosan összehúzod a sapka tetejét.
Ne aggódj, ha nem túl szép, másnak sem az. Nem is lesz olyan, mint amikor szép szabályosan szaporítottál.
A szálat elvarrod, vigyázva, ne csússzon szét a sapka teteje.

Közelebbről a tetőrész 

Egyszerűbb módszer, de vastag fonalból nem túl szép, ha egy csövet horgolsz, sehol semmi szaporítás, fogyasztás, és az egyik végét összehúzod tetejének. Ennek a módszernek az az előnye, hogy nem is kell tudnod, hogyan kell a sapkát szaporítanod, sőt még szaporítani sem kell tudni.

Ezek után jöhet a pompon!
Pompont készíthetsz pomponkészítővel, de egyéb módszerek is vannak.

Házi pomponkészítő rajza

A "hagyományos" módszer az, hogy kartonból 2 db körlapot vágsz ki, belül egy kisebb kört rajzolva és a kartont kivágva alakítod a pomponkészítődet. Erre sok-sok fonalat tekersz, majd a két kartonlap között éles ollóval elvágod a fonalat, és mielőtt leszednéd a kartont, a két karton közötti résben erős fonallal szorosan összekötöd a pompon szálait. ezután már leszedheted a kartont.
Ha szükséges, kicsit megstuccolod a fonalat, hogy gömb alakja legyen a pomponnak.

Vannak ennél egyszerűbb, sokkal fonalfalóbb módszerek is. Pl. nem kell kör, elég egy téglalap alakú karton, a pompon tervezett átmérőjénél kicsit hosszabb az egyik oldala. Erre feltekersz fonalat, kb. 90 tekerésnek lennie kell. Óvatosan lehúzod a fonalat, kiméred a közepét, összekötöd szorosan, felvágod a hurkokat, majd fazonírozod.

Ha érdekel a sapkák horgolása, szeretnél "hagyományos" sapkákat is horgolni, akkor ajánlom a Sapkatitkok-2 című ebookot, melyből megtanulhatod a sapkák horgolását.

Jó horgolást az új sapkához! :-)

Van ám nyakmelegítő is a sapkához, amit itt láthatsz: Rojtos nyakmelegítő sapkával

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Téli kalap - vastag fonalból

Sapkahorgolás - gyorsan

Milyen sapkát horgolj, ha kezdő horgoló vagy