Sapkahorgolás - gyorsan

Egy sapka meghorgolása mérettől, fonaltól, mintától függően több, vagy kevesebb idő.
Az eltérés elég nagy lehet két sapka elkészítési ideje között.
Az nyilvánvaló, hogy egy bonyolultabb mintával, vékony fonalból készülő sapkához több idő kell, mint egy vastag fonalból, vastag tűvel egyráhajtásos pálcákkal horgolthoz.

Sapkák, amik gyorsan elkészültek

Most nem is erről akarok beszélni.

Sapkát sokféleképpen horgolhatunk. Az elmúlt években egyre újabb és újabb módokon készült sapkákkal találkozhatunk. A mintákat, díszítéseket nézve is sokat változtak a horgolt sapkák az elmúlt 6-8 évben. Nekem valahogy úgy tűnik, a sapkák egyre bonyolultabbak, munkásabbak lesznek a nagy átlagot tekintve. Közben persze jön egy-egy olyan leírás is, ami felvállalja, hogy ez a sapka gyorsan elkészül. A minták is változnak, igaz, én főleg az amerikai blogokat, fonalgyárakat figyelem, de valljuk be, ott van a legtöbb horgolt sapka.

Mostanában a relief pálcák, hátsó szálba, harmadik hurokba öltött pálcák, valamint a bogyó nagy menetelését figyeltem meg. Ezek egyike sem olyan, amitől gyorsan elkészül egy sapka. A bogyóhoz ráadásul rengeteg fonal is kell.

Macerásabb, bár nem nehéz minta

Hol vagyunk már attól, hogy a sapkát általában fejtetőtől kezdjük, szaporítunk, majd egyenesen haladunk tovább, a végén pedig valamilyen pántot horgolunk.

Sapka horgolása

A sapkákat kezdhetjük

  • fejtetőnél
  • homloknál

A horgolási irány lehet

  • fentről lefelé
  • lentről felfelé
  • keresztben
  • átlósan

A használt pálcák közé beférkőzött a hamispálca, a láncszemmel készült hamispálca. Mostanában egyre több olyan horgolt holmit láthatunk, aminek a mintája kötést utánzó. A magam részéről a horgolást pont azért szeretem, mert gyorsabban elkészül egy darab, mint kötéssel. Ez nem mindenkinél szempont.
Minták, amivel garantáltan lassabban haladsz

Pálcák magassága fentről lefelé

  • Kétráhajtásos pálca
  • Egyráhajtásos pálca
  • Félpálca
  • Rövidpálca
  • Láncszemes hamispálca
  • Hamispálca
Természetesen vannak többráhajtásos pálcák is, ezeket azonban sapkáknál nem szoktuk használni.
Ha a különböző pálcaváltozatokat is megnézzük, még hosszabb lenne a sor.
  • A hosszított pálcák magasabbak, mint azok a pálcák, amik az alapját képezik. 
  • A reliefpálcák alkotta sor alacsonyabb, mintha ugyanolyan pálcát az előző sor tetejére horgolnánk.
  • A heringbone öltéssel készült pálcákból készült sorok is alacsonyabbak.
  • A hátsó szálba, harmadik hurokba öltött sorok is alacsonyabbak, mint amikor pálcára horgolunk.
Tehát sok olyan öltés van, ami eleve alacsony, illetve amivel a "normál" pálcamagasságnál alacsonyabb pálcákat horgolunk.
Ha ilyeneket használunk, akkor több sort kell horgolni. Több sor = több munka = hosszabb idő.

Sapka heringbone öltéssel

Mi a helyzet a keresztben horgolással?

Ilyenkor a sapka magassága lesz a sorok hossza, és a fejbőségnek megfelelő hosszúságot kell készíteni. Lehet, hogy úgy gondolod, hát nem mindegy, hogy körben van keresztben horgolunk? Nem, nem mindegy.
Vegyük csak azt a kérdést, hogy szükséges-e a sapka meghorgolása után varrni?

Ha körben horgolunk, akkor nem, eldolgozzuk a szálvégeket, ami szerencsés esetben 2 szálvéget jelent, és készen vagyunk.
Ha keresztben horgoltunk, akkor egy téglalapot horgolunk, vagy egy olyan alakot, ami az egyik oldalán szűkül. Mondjuk trapéz forma lesz.
Ekkor minden oldalunk nyitott. A sapkának egy nyitott oldala van, ahol a fejünkbe húzzuk. Tehát két varrásra van szükségünk. Egy varrás az oldalához, és egy a fejtetőhöz. A varrás vagy oldal esetén összehorgolás idő.
Ekkor még az a probléma is fennáll, hogy a fejtetőnél levő összehúzott szél nem annyira esztétikus, vagy csak neked nem tetszik. Ezért oda egy pompont is kell tenni. Ami vagy kész pompon, vagy te készíted. Ismét idő, a pompon által felvett fonalmennyiségről nem is beszélve.

Átlós horgolás esete

Az átlós horgolásoknál már horgoláskor nagyon oda kell figyelni, mert a horgolás iránya átlós, de általában téglalapot horgolunk. Az összevarrásra a fentiek érvényesek.

Példa az átlós horgolásra

Horgolás lentről felfelé

Ekkor a homloknál kezdjük a munkát. Az utóbbi években nem egy reliefpálcás passzéval, mert az túl egyszerű és kézenfekvő lenne, hanem rafináltabb módon.
A homloknál levő pántot keresztben horgoljuk. Hátsó szálas rövidpálca, kb. 10 pálcával. Ez egy általánosan használt módszer. A pánt olyan hosszú, hogy a fejet körbeérje. Amikor ez kész, a pánt két rövid oldalát összehorgolják/varrják, majd az egyik hosszanti oldalra felhorgolják a sapka kezdő sorát, és innen felfelé haladva horgolnak tovább. A sapka fazonjától függően vagy fogyasztanak a fejtetőhöz, vagy nem.
Ha fogyasztás van, akkor a mintás horgolás pluszban bonyolítja a helyzetet.
A sapka horgolásának befejezése után, ha nem fogyasztottunk, akkor a nyílást össze kell húzni, és rögzíteni kell, ne csússzon szét. A zárás esztétikája miatt kerül pompon ezekre a sapkákra is.

Melyik módszer a leggyorsabb?

Azt le kell szögezni, a leggyorsabb módszer a fentről lefelé történő sapkahorgolás. Ekkor szaporítunk, szabályosan, ha nem az első 3 sapkát horgolod, valószínűleg ehhez már nem kell figyelni a leírást sem. Ha a szaporítás után egyráhajtásos pálcával haladunk tovább, akkor készül el a leggyorsabban sapkánk. A homlokpánt kicsit fékezi a végén az iramot, de az csak 4-5 sor szokott lenni.

Ha bármilyen mintát készítünk, már lassabban haladunk.
A félpálcás horgolás is haladós, a külön jó benne az, hogy a félpálcát horgolhatjuk spirálban is, így még sorvégünk sem lesz.
Harmadik hurokba öltött félpálca, spirálban horgolva

Rövidpálcával már sokkal lassabban haladunk. Egy sor sokkal alacsonyabb, tehát legalább kétszer annyi sort kell horgolni.

Az összes mintát nem taglalom itt, próbáld ki, neked milyen gyorsan megy egy minta, vagy egy bizonyos pálcával meghorgolni azonos méretű darabot.

Összefoglalva elmondható, hogy a sapka elkészítési idejét az alábbiak befolyásolják:
  • Fonal vastagsága
  • tű mérete
  • használt pálcák
  • horgolás iránya
  • sapka fazonja (hossza, bősége)

A fentről lefelé horgolt, vastag fonalból, vastag tűvel, egyráhajtásos pálcákkal készülő sapka 1 óránál hamarabb készül el.
A közepes vastagságú fonalból készült is kb. 1 óra.
Persze akkor, ha lelkesedés is van. :-)

Te hogy szoktál sapkát horgolni?

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Téli kalap - vastag fonalból

Milyen sapkát horgolj, ha kezdő horgoló vagy