Milyen sapkát horgolj, ha kezdő horgoló vagy

Ahogy látom, az évek során a horgolt sapka egyre divatosabb lett, és egyre különlegesebb mintákat, technikai megoldásokat alkalmaznak.

Ha te nem követed ezt a folyamatot évek óta, hanem csak mostanában kezdtél horgolni, jogosan érzed úgy, hogy jaj, ezek nagyon bonyolultak, nem tudom meghorgolni.

Egyráhajtásos pálca és rövidpálca

Ha régebbi blogbejegyzéseket olvasol, akkor látod, 5-6 éve sokkal kevesebb volt a mintás sapka. Akkoriban a virágdísz volt a menő, a sapka kapott egy virágot, a virág meg kis hímzést, gyöngyöt. :-)

A fonalak sem voltak ennyire szépek és változatosak, mint mostanában. És csak az elmúlt 5-6 évről beszélünk!

Ha érdekel a véleményem, elmondom, szerintem mindenki kezdje a horgolást egyszerű darabokkal.
Nem a bonyolult minta az egyetlen, ami miatt egy horgolt darab jól néz ki, és elismeréseket hoz a készítőjének. Hidd el, egyszerű mintával is lehet nagyon szép dolgokat készíteni.

Sapka esetében az egyszerű az, amikor egyféle pálcával dolgozunk, plusz a pánt.
Itt a blogban is találsz olyan sapkákat, amik egyráhajtásos pálcákkal lettek horgolva, és mégis jól mutatnak, mert a fonal látványos. Hosszabban színátmenetes fonalból egyedi és megismételhetetlen sapkát tudsz horgolni egyráhajtásos pálcával. Ha félpálcával horgolod, hosszabb szakaszra elég egy-egy szín.
Hosszan színátmenetes fonalból készült sapka

Szerintem egyszerűbb egy sapkát fentről lefelé meghorgolni, mert ha figyelsz a körlap méretére, akkor jó lesz a sapka. Ha lentről felfelé horgolod, pláne, ha különálló pánttal kezded, akkor több a hibalehetőség, és bonyolultabb is.

A sapka teteje egyszerűen össze van húzva

Horgolhatsz olyan sapkát is, ami egy henger, a végén a henger egyik végét összehúzod, ez lesz a sapka teteje. Ekkor még a szaporítással sem kell foglalkoznod. Azért azt tudnod kell, ez több munkát és több fonalat is jelent, és kicsit varrni is kell a végén.

Ha kezdő horgoló vagy, első sapkának egyráhajtásos pálcákkal készült sapkát javaslok, amit fentről lefele haladva horgolsz. Ezt nevezik angolul top-down módszernek.

Egyszerű minta csíkozva

Ha nem találtad volna meg eddig, akkor megmutatom, itt találsz egyszerű sapkaleírást.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Téli kalap - vastag fonalból

Sapkahorgolás - gyorsan