A sapkát nem lentről horgolják?

A címben szereplő kérdést, vagyis, hogy a sapkát hol is kezdjük horgolni, mostanában többen feltették.


Ha a "hagyományos" horgolást és kötést ismerjük, akkor tudjuk, a pulóvert, kardigánt, és a többit a deréktól felfelé horgoljuk, vagy kötjük. Ennek mintájára úgy tűnik logikusnak, a sapkát is a homloknál kezdjük, majd haladunk felfelé.

A válasz az, hogy igen, van amikor lentről horgoljuk a sapkát, és van, amikor felülről kezdve.

Régebben a homloktól induló sapkahorgolást láttuk az újságokban, és ez nagyjából el is vette az ember kedvét. A régebben tényleg régebben volt, nem az 5-10 évvel ezelőtti időről beszélek.


A kérdés már régóta foglalkoztat, így megnéztem egy régebbi (több évtizedes) könyvet a horgolásról, és igen, megtaláltam, miért is nem horgoltam szívesen sapkát ifjú koromban.

A leírásban a szaporítás elég talányosan volt leírva, ma is van, ahol így adják meg: a sorokban a szükségesnek megfelelő számú pálcát szaporítunk egyenletesen elosztva. És ez a bővebb magyarázat volt, mert lehet, csak annyi szerepelt, a sorokban egyenletesen szaporítani kell. Ezek a fentről horgolt sapkáknál voltak iránymutatók.

Ma már pontos "szabályt" tudunk arra vonatkozóan, hogyan kell a kört szaporítani.

A lentről kezdett sapkáknál értelemszerűen az szerepelt, hogy a megfelelő hossz elérése után a szemeket fogyasztjuk x soron át, esetleg az, soronként hány pálcát fogyasztunk, persze egyenletesen elosztva.

Ez igaz, nincs is vele probléma, ha már pontosan tudjuk, hogyan kell egyenletesen elosztani, illetve hogyan kell fogyasztani a soron belül.

Ezek technikai kérdések és problémák, a másik probléma a sapka megfelelő mérete szokott lenni.
Itt is megnyugtatok mindenkit, én is horgolok-bontok-horgolok időnként.
Vannak fonalak, amik valahogy nem akarnak sapkává válni. A normál menetben készül, de nem akar sapkásodni, hanem csak nő-nő. Ez minta és/vagy fonalfüggő probléma.
Az ismert fonalakkal, egyszerű mintával nincs gond, simán elkészül a sapka, de vannak huncut fonalak, amik megtréfálják az embert.

Ha belegondolsz, egyetértesz velem, hogy ha fentről kezded a sapkát, akkor kb. a felénél már teljesen világos, ha túl nagy vagy túl kicsi a bősége. Néhány sort kell visszabontani, és attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb méretre van szükséged, lebontasz 1-2 szaporítós sort, vagy éppen hozzáhorgolsz.

Ha lentről kezdjük a sapkát, a bőség probléma lehet, gyorsan kiderül, de lehet, hogy csak később.
Elég nehéz eltalálni, hogy adott fonalból adott mintával pontosan hány láncszemmel kell kezdeni a sapkát. A láncszemsor nem fog annyira kitágulni, hogy kényelmes legyen, kicsit húzni fog, és ha emiatt több láncszemmel kezded, mint szükséges, a sapka nagy lesz. Többszöri próbálkozás szükséges általában, mire eltaláljuk a szemszámot. Ha csak később derül ki, túl nagy vagy túl kicsi, sokkal többet kell bontani. Hosszabbak a sorok! :-)

Ha kezdő sapkahorgoló vagy, mindenképpen a felülről való kezdést javaslom eleinte. Ha a minta mást mond, keress olyan mintát, amivel biztosabb sikerre számíthatsz. Később próbálkozz a lentről horgolt sapkával.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Téli kalap - vastag fonalból

Sapkahorgolás - gyorsan

Milyen sapkát horgolj, ha kezdő horgoló vagy