Sapka, ami kicsit melegebb a mintája miatt

 Ha melegebb sapkát szeretnénk, vastagabb fonalat, gyapjútartalú vagy gyapjú fonalat választunk. Ez a sapka vastagabb, mint amilyet általában ebből a fonalból horgolok. Ó, hát persze, két szállal minden fonalból vastagabb lesz a sapka, gondolhatod. De nem erről van szó.

A sapka egy szállal készült, a vastagságbeli eltérés oka a minta. A minta pedig nagyon egyszerű.




Félpálcákkal készült, a különbség a normál pálcához képest annyi, hogy máshová öltünk.

A félpálcának jellegzetes a fonák oldala, eltér a rövidpálcáétól és az egyráhajtásos pálcáétól is. Ha jobban megnézzük a félpálcát, elég hamar megtaláljuk azt a bizonyos harmadik szálat/hurkot. Oda kell ölteni.


a félpálca részei

Az öltés érdekessége az, hogy oda-vissza haladó sorokban másképp dolgozunk, mint amikor körben horgolunk. Oda-vissza haladó sorokkal dolgozva mindig a munka fonákját látjuk horgolás közben. A harmadik szál a pálca hátsó oldalán helyezkedik el, tehát, ha a munka fonákja van előttünk, akkor a munka felénk eső oldalán kell keresnünk. 

Ezért oda-vissza haladó sorok esetén a félpálca harmadik szálába a munka színén öltünk, méghozzá alulról felfelé. Vigyázni kell most is, mint minden olyan öltésnél, amikor nem a teljes szemen öltünk át, hanem csak az egyik szálon. Ha túl nagy erővel dolgozunk, akkor túlzottan felhúzzuk a szálat.

Ha körben dolgozunk, a harmadik szál a munka belső oldalán van, itt fentről lefelé kell ölteni.

Ennél a sapkánál körben dolgoztam, ezért a harmadik szál a munka hátoldalán volt.

Még egy fontos dolog erről az öltésről. Nem csak az öltés módja más, ha oda-vissza haladó sorokkal dolgozunk, hanem a kész minta is más lesz. A sapka mintája körben horgoláskor alakul ki. Ha oda-vissza haladó sorokkal dolgozunk, a mackókötésre hasonlító lesz a végeredmény.


A sapkát körben horgoltam, spirális körökkel, tehát nincs sorzárás. A szokott módon, 10 félpálcával kezdtem, és az első sorban megdupláztam a szemeket, a következő körben minden második szemet szaporítottam. A továbbiakban minden 3., 4., stb szemre szaporítottam. (A többi szemre 1 pálca került.)

A szaporítást addig folytasd, ameddig el nem éred a kívánt fejbőséget. Utána minden pálcára 1 pálcát horgolunk.

A sapka magassága tetszés szerinti, amikor úgy érzed, már majdnem elérted ezt a magasságot, néhány kör rövidpálca következik. 

A rövidpálca lehet teljes szembe, vagy hátsó szálba öltött. 

A fonal Alize Baby Best. Nagyon szeretem ezt a fonalat, jó vele dolgozni, és nagyon szép lesz belőle a kész holmi. Középvastag, én vastagabb tűvel dolgozok mindig, mint amit a gyártó ajánl. Azt is meg kell hagyni, a gyártó minden fonala horgolásához szerintem indokolatlanul kis méretű tűt ad meg. Nem kellett egy gombolyag a sapkához. (A gombolyag 100 grammos.) Sok színben kapható, vannak hagyományosan baby színek, és sok erőteljesebb is. 





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Téli kalap - vastag fonalból

Sapkahorgolás - gyorsan

Milyen sapkát horgolj, ha kezdő horgoló vagy