Sapkahorgolási irányok - mi mit jelent?

Ha az utóbbi évek sapkáit nézzük, azt látjuk, sokféleképpen horgolhatunk sapkát.
Nekem változatlanul a fentről lefelé haladás a kedvencem.

A sapka fazonjától is függ, melyik a jó módszer. Ha a tetejét össze akarjuk húzni, akkor bármerről horgolhatjuk, mert nem fogunk se szaporítani, se fogyasztani.

Most erről a módszerről írok.
Kezdőként úgy tűnhet, mi sem egyszerűbb annál, mint hogy horgoljak egy nagy hengert, majd a tetejét összehúzzam. Látszólag tényleg egyszerű, hipp-hopp készen lesz.

Nem, nem lesz kész nagyon gyorsan. Miért? Mert olyan hosszú köröket kell horgolnod végig, ami a sapka legszélesebb pontján van. Ha összehasonlítjuk a fentről kezdett, szaporított sapkával, akkor azt mondom, minden köröd olyan hosszú lesz, mint ennek a sapkának az utolsó sorai.

Azt tudjuk, normál szaporítás esetén az első körök sokkal hamarabb elkészülnek, hiszen itt még csak 12-24-36 pálca van. A végén lehet, hogy 48, de lehet, hogy 108 pálcát kell horgolni, ez mérettől, fonalvastagságtól függ. Nem mindegy, hogy 20 cm magasan dolgozunk 84 szemmel, vagy 10 cm magasan.

Amikor meghorgoljuk az említett hengert, még nincs készen a sapkánk. Most jön az, hogy a tetejét be kell húzni.
A fonalak nagyon különbözőek. Ha vastagabb fonallal dolgozunk, vagy ha a fonal kicsit merevebb, akkor nem olyan könnyű szépen behúzni a sapkát. Lehet, a minta olyan, ami miatt nem lesz olyan szép a sapka tetején ez a behúzás. Egyszerűen nem lehet közelebb húzni a szemeket.

Itt számolni kell azzal is, hogy a behúzás elvesz a sapka magasságából. Még ha kívülről esetleg nem is látszik, de ha az összehúzás bumszlija 2-3 cm, és belül van, akkor ez a sapka mégis rövidebb 2-3 cm-rel. Mert a fejed nem megy beljebb, mint a bumszli.
Tehát, amikor nem ismerünk még egy fonalat, érdemes számolni azzal is, hogy a tetején levő behúzás esetleg néhány cm-t elvesz a magasságból. Magyarán, lehet, hosszabbra kell horgolni a tervezettnél. A szál elvágása előtt érdemes felpróbálni, kipróbálni, mennyire lehet összehúzni.

Ha sikerült az összehúzás, rögzíteni kell a sapka tetejét. Nem tudom jobban kifejezni, arról van szó, hogy igen, össze van húzva, de valószínűleg van egy lyuk a közepén. Ezt a lyukat be kell "foltozni", vagyis pár öltéssel a sapka felső szélét össze kell ölteni, nehogy elpattanjon az összehúzó szál, illetve ne maradjon a sapka teteje lyukas.

Ez az oka annak, hogy az ilyen összehúzott sapkák tetején méretes pompon szokott ülni. A pompon eltakarja a sapka nem túl esztétikus csúcsát.

Röviden említsük meg a további lehetséges sapka horgolási irányt és módszert.


  • A fentről lefelé horgolt sapkát szaporítjuk.
  • A lentről felfele horgolt sapkát fogyasztjuk.
  • Az oldalirányban horgolt sapkát hátul összevarrjuk, a tetejét összehúzzuk.


Minden módszernek van előnye és hátránya. Előny lehet az, hogy nem kell szaporítani, de az is, hogy nem kell varrni, vagy az, hogy a sapka magassága egyszerűen változtatható.

Ha fentről lefelé horgolunk szaporítással, akkor igen, szaporítani kell, cserébe nincs varrás, és ha a sapka rövidebb, mint kéne, egyszerűen horgolunk még néhány sort. Ha túl hosszú, az utolsó sorokat bontjuk le.

Lentről felfelé haladva jól kell eltalálni a kezdő szemszámot, majd a végén időben kell elkezdeni a fogyasztást. Ha rövid/hosszú lesz a sapka, a teljes fogyasztott részt le kell bontani. De legalább itt sem kell varrni.

Oldalirányban sokféle érdekes mintát kipróbálhatunk, nincs szaporítás, fogyasztás, viszont van varrás a sapka teljes hosszán, plusz a tetején. Esetleg utána egy passzé horgolás is.

A henger alakú sapkát fentebb részleteztem.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Téli kalap - vastag fonalból

Sapkahorgolás - gyorsan

Milyen sapkát horgolj, ha kezdő horgoló vagy