A sapka homlokhoz kerülő részéről

Miért kell külön beszélni a sapka homlokhoz kerülő részéről?
Azért, mert ez egy nagyon fontos rész. Ha nem jó a mérete, a sapkád leesik, vagy éppen nem megy a fejedre.

A sapka pántja mondjuk úgy, kritikus pont a sapkahorgolásban.

Az utóbbi időben egyre inkább divatos a pánttal kezdeni a sapkát, majd felfelé haladni, a végén fogyasztani. Vagy nem fogyasztani, csak összehúzni a sapka tetejét.

Ebben az esetben is vannak problémák. Ha láncszemsorral kezdesz, könnyen előfordulhat, hogy a láncszemsor szoros és nem engedi a sapkát megfelelő méretűre bővülni. Az ellenkezője is előfordulhat, bővebbre kezded a szükségesnél, és ezért leesik a fejedről. Pontosabban az orrod fogja megtartani. :-)

Ezen a problémán valamelyest segít az, ha relief pálcákkal kezded a sapkát, ami alaphelyzetben összehúzza a horgolást. Segít azon is, hogy ne legyen túl szoros a láncszemsor, de azon is, hogy ne essen le a sapka a homlokodról. Persze csak bizonyos mértékig megoldás, az sem árt, ha aránylag pontos szemszámmal kezded a sapkát.

Amikor a fejtetőtől kezdjük a sapkát, a pánt az utolsó mozzanat. Mielőtt elkezdjük, fel lehet próbálni a sapkát, ekkor kiderül, hogy áll a fejen. Ha bővebb a kelleténél, a pánttal tudunk segíteni.

Hogyan?
Tegyük fel, a sapka csak kicsit bővebb a kelleténél, illetve a sapka leendő tulajdonosa azt szereti, ha  érezni lehet a sapkát a fején.
  • A pántot készítheted reliefpálcákkal, amik összehúzzák a sapkát.
  • Horgolhatsz rá hátsó szálba öltött rövidpálcasorokat, legalább négyet, de ha még rászánsz egy kis időt, és 6 sort horgolsz, látni fogod a különbséget. Minél szélesebb a pánt, annál jobban összehúzza a sapkát. 
  • Segíthetsz azzal is, ha a sapkához használt tűnél kisebb tűvel készíted a pántot.

Most, hogy leírtam, mivel tudsz segíteni a bő sapkán, azt is láthatod, mi lehet az oka, ha a pánt előtt még jó sapka kissé szorosabb lesz, esetleg már fel sem megy a fejre.

A sapka pántja készülhet úgy is, hogy a pánt szélességének megfelelő hosszúságú láncszemsort készítesz, majd erre rövidpálcákat, megfordulsz, és visszafelé már hátsó szálba öltött rövidpálcákat horgolsz. Amikor visszaértél a sapkához, a megfelelő pálcához hamispálcával hozzáragasztod a pántot. A következő pálcára lépsz hamispálcával, és kezded a következő sort hátsó szálba öltött rövidpálcákkal, majd fordulás és ugyanúgy vissza a sapkáig. 
Ezeket a lépéseket folytatod, amíg körbe nem érsz. Az utolsó sor után a kezdő és az utolsó sor szemeit összeöltögeted, vagy összehorgolod.

Ezzel a módszerrel elég sokat tudsz szűkíteni a sapkán, annyi kell hozzá, hogy ne horgolj minden pálcához 1 sort. Ne egy hamispálcát horgolj, hanem többet, így messzebb kerülnek a passzé sorai egymástól. Azért vigyázz, mert túl sok pálcát nem lehet szépen átívelni.  

Ha nem szándékosan bő a sapka, azt javaslom, inkább bontsd vissza a szaporításig, és az utolsó szaporítós sort, esetleg több sort is fejtsd le, majd horgold vissza a szaporítás nélküli részeket.
Azok a sapkák néznek ki jól bőven, amiket ilyennek terveztek. Ha csak elméreteztük, azon látszik, hogy a sapka méretével van baj.

Miért mondom? A bő, slouchy sapkáknál a homlokrész (pánt) előtt fogyasztani szoktunk. Gondolj a svájci sapka fazonra. Egy hatalmas tányér, majd egyre kisebb körökből áll, a végén a pánt szépen az utolsó sorra simul, nem ott akarjuk a teljes bőséget eltüntetni.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Téli kalap - vastag fonalból

Sapkahorgolás - gyorsan

Milyen sapkát horgolj, ha kezdő horgoló vagy