Miért nem lesz pontosan akkora a sapka bősége, mint amilyet akarok?

Kezdő horgolók szoktak megijedni, hogy nem sikerül pont akkora méretet készíteni valamiből, mint szeretnék.

Ha síkban horgolunk, oda-vissza haladó sorokkal, és nagyon egyszerű mintát alkalmazunk, pl egyráhajtásos pálcát minden sorban, akkor egész jól sikerül a méret tartása. Széltében.

A hosszánál itt sem biztos. Miért?
A pálcák bizonyos magasságúak. A horgolás rugalmas. Igen, ez a két fő ok.

Nézzük a pálca magasságát!

Mondjuk az egyráhajtásos pálcád 1,2 cm magas. Nem biztos, hogy egész számot kapsz, ha a szükséges hosszúságot elosztod a pálca magasságával.
Mondok még jobbat. Nem biztos, hogy minden sorban hajszálra ugyanakkora pálcákat horgoltál.

Ezért sem jó az olyan leírás, ahol elmondják, X sort kell horgolnod, és akkor ezt vagy azt kell csinálni. Nem biztos, hogy nálam X sor pont annyi, mint annál, aki a mintát leírta.

Hogy ott van az elején a horgoláspróba? Igen, ott van.
Tedd a szívedre a kezed, hányszor horgoltad meg a horgoláspróbát? Utána blokkoltad, esetleg kimostad, és száradás után is lemérted? Az ekkor kapott eredményt hasonlítottad össze a leírással?
Ha nem stimmelt, nekiálltál más méretű tűvel ismét elkészíteni, végigjátszottad a teljes procedúrát?

Ha igen, tényleg csodállak. Én sapkához nem szoktam horgoláspróbát csinálni, hiszen jól tudom szabályozni a bőséget és a hosszúságot is.

Persze van, amikor én is készítek horgoláspróbát, de megvallom, 3-4 cm-nél többet nem szoktam, mert inkább a szélesség az, aminek jónak kell lennie, a hosszúságon könnyebb változtatni.
Ha a mintád 1 soros, ugye milyen jól hangzik így, szóval, ha minden sorban ugyanazt horgolod, akkor semmi gond, több vagy kevesebb sor és kész.

Ha a minta 5-6 sorból áll, akkor kicsit matekozni kell. Ha sapkát horgolunk, és nem akarunk a fejünknél sokkal magasabbat, inkább kevesebb mintás sort kell ilyenkor horgolni, amit vagy a minta előtti vagy a minta utáni sorok számának növelésével kompenzálunk.

Ha felsőt horgolok, akkor egyszerűen eldöntöm, hosszabb legyen-e, mint az eredeti, vagy rövidebb. Pár cm-ről van szó ilyenkor is.

Tudom, ez a sapkás blog, de ha már itt vagyunk, akkor itt álljunk meg egy gondolatra. A ruhadarabok, pulóver, top, kardigán, ruha, szoknya, mind olyan, ami viselés közben nyúlni fog. Pulóver, kardigán esetén általában nem is feltűnő ez, pláne, ha puha fonalból készült.
Top, ruha, szoknya esetében, főleg, ha csipkemintás, ezzel számolni kell. Durván meg tudnak nyúlni.

Kanyarodjunk vissza a sapkához. Remélem, még itt vagy.
A sapka hosszát taglaltam az elején, de a pálcák magassága nem csak a teljes sapkánál számít, hanem a szaporítós résznél is. Egy kör kétszeres pálca magassággal nő. Ugye mindkét oldalon ott van a pálca, tehát minden körben dupla pálcamagassággal lesz nagyobb átmérőjű, mint az előző körben.

Ezért nem tudjuk pontosan meghorgolni a sapka bőségét sem.
Ez nem probléma, mert a horgolás rugalmas, és 1 cm-en nem is múlik semmi.

Ha szűk sapkát akarsz, akkor előbb kell abbahagyni a szaporítást, ha bővebbet, akkor nyugodtan meghorgolhatod azt a sort is, amivel már bővebb lesz a sapkád, mint a fejbőséged.
Beret fazonról most nem beszélünk.

Ahogy már írtam, a homlokhoz kerülő pánttal szabályozni tudjuk a sapka bőségét.

Hogyan?

  1. Ha szűkíteni kell, kérdés mennyit. 10-15 cm-nél már mindenképpen fogyasztani is kell.
  2. Ha a sapka "lötyög", akkor lehet elegendő az, hogy meghorgolod a 4 sor rövidpálcából álló pántot. Az első sornál még nem, de a másodiktól kezdve érezni fogod, szűkebb lesz. Ezért is kell figyelni arra, nehogy túl szorosan horgolj, és szűk legyen a végén.
A hátsó szálba öltött rövidpálca még szorosabbá teszi a munkát.
Ha az utolsó sorban ráköltést használsz, nagyon vigyázz, mert ez az, amivel igazán szűkké tudod tenni a sapkát.

Ha lazán horgolsz, vagy nálad ez a rövidpálcás dolog nem szokott bejönni, akkor próbáld a pántot kisebb tűvel horgolni. Hidd el, elég sok cm eltüntethető így.

Nekem a fentiek eddig beváltak, a ráköltéses tanácsot is saját tapasztalat alapján írom. :-)

Ha kíváncsi vagy a véleményemre, azt mondom, a sapka egésze inkább legyen picit bővebb, pláne, ha 1 év alatti gyereknek horgolod, mert az utolsó sorokban tudunk szűkíteni, de ha olyan szűkre horgolod, hogy cipőkanállal kell felvenni, akkor nincs más hátra, mint a bontás.

Ha csak venni akarsz kézzel kötött vagy horgolt sapkát, akkor ha megmondod, mekkora fejre keresed, a készítő/eladó meg tudja mondani, jó-e az adott sapka akkora fejre. A sapkát asztalon mérve pár cm-rel kisebbek, de mintától függően többet vagy kevesebbet engednek.

Összefoglalva, az, hogy egy horgolt sapka nem lesz pont az eltervezett bőségű, mondhatjuk, természetes.
Arra kell vigyázni, a sapka ne legyen kicsi, ha a fejbőségnél pár centiméterrel nagyobb a sapka, a homloknál levő pánt horgolásakor a plusz bőséget el tudjuk tüntetni.
Ha a sapka kicsi lett, sajnos vissza kell bontani az utolsó szaporítós sorig, és tovább kell szaporítani.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Téli kalap - vastag fonalból

Sapkahorgolás - gyorsan

Milyen sapkát horgolj, ha kezdő horgoló vagy