Sapka mérete, és mekkora fejre jó?

Amikor valaki sapkát akar venni, készíttetni tudnia kell mekkora fejre keres sapkát. Nagyon nagy eltérések lehetnek a fejbőséget nézve azonos korú gyerekek és felnőttek között is.
Sokan azt mondják, ekkora vagy akkora gyerekre kell sapka. Igen, csak az a probléma, hogy szerencsére nem vagyunk egyformák, így az kevés információ, hogy 6 hónapos, 2 éves, 6 éves, vagy felnőtt.

Van, akinek nagyobb a feje, van, akinek kisebb. Ez igaz a gyerekekre és a felnőttekre egyaránt.

Nem is ezért írom ezt a posztot, hanem azért, hogy elmondjam, mekkora sapkát is kell keresnünk.

A kötött-horgolt ruhadarabok közös jellemzője a rugalmasság. Egy vászonkalap nem enged, az akkora, amekkorára készítették, sőt, ha nem volt előzetesen az anyag beavatva, lehet, még kisebb is lesz mosás után.

Ez nem így van a horgolt vagy kötött sapkáknál. A rugalmasság azt jelenti, hogy a "nyugalmi állapotban" levő sapka méretéhez képest ez a sapka nagyobb fejre is jó. 2-3 cm-t gond nélkül tud bővülni még a kevésbé rugalmas minta is.

A szakirodalom szerint a sapkákat negatív bőséggel készítjük, ami 5-6 cm. Ekkor a sapka fejre simuló lesz. (A negatív bőség azt jelenti, kisebb a sapka, mint a fejünk, de amikor felvesszük, kinyúlik annyira, hogy pont jó lesz.)

Nem minden fonal egyformán rugalmas, a minták sem egyformán rugalmasak. A divat manapság inkább a bővebb sapkákat preferálja, sőt sokszor a nagyon bő sapkát.

Ha olyan sapkát szeretnél, ami a "helyén van", tehát érzed, hogy a fejeden van, akkor a fejbőségnél kisebb méretű sapkát kell készítened.
Ha csak kicsit laza sapkát szeretnél, akkor a sapka legyen akkora, mint a fejbőség.
Ha  slouchy, vagyis bő sapkát szeretnél, akkor a fejbőségnél nagyobbra kell szaporítani a sapkát, de figyelni kell arra, hogy a homloknál szűkíteni kell, hogy elérjük a fejbőségnek megfelelő méretet.

Minden sapkánál igaz, hogy a homlokhoz kerülő pánttal valamilyen mértékben tudjuk szabályozni a sapka bőségét, de vigyázni kell, nehogy a végén szűk legyen.

A kötött-horgolt sapkáknál gyakran panaszkodnak, hogy kinyúlik. Hordás közben ez a formaváltozás normális, és mosás után (főleg, ha nem nyújtod ki facsarással) visszaáll eredeti állapotába. A kézzel készült sapkákat mindenképpen fektetve, formára igazgatva szárítsd!

Ha a kötött vagy horgolt sapkád a hordás közben annyira kinyúlik, hogy már bő, akkor egy kisebb méretű is elég lett volna.

Ha szoktál sapkát horgolni, már biztosan észrevetted, hogy nem minden fonal egyformán rugalmas, és vannak olyan fonalak, melyek hajlamosak kinyúlásra. Nem mondok példákat, mert nem csak a fonaltól függ ez, hanem attól is, hogy milyen mintát, mekkora tűvel és mennyire lazán horgolunk.

A fonalakra mindig ráírják, milyen tűvel ajánlott a munka. Először az ajánlott tartományt próbáld ki, és azzal a mérettel dolgozz, ami szerinted a legszebb, legjobb eredményt mutatja.

Érdemes kipróbálni nagyobb horgolótűt is, mint az ajánlott, mert tapasztalataim szerint sok fonalnál az ajánlott méretnél nagyobb tűvel értem el a legszebb textúrát.

Az, hogy mekkora tűvel horgoljunk, jó kérdés. Régebben, de van olyan gyártó, ahol manapság is a kötőtűnél kisebb méretű horgolótűt ajánlottak. Ezért is mondták, hogy a horgolás nem szép, mert kemény amit meghorgolunk, szemben a kötéssel, ahol kellemes fogású a végeredmény.

Van, ahol kell, hogy szoros legyen a horgolás, de van, ahol nem. A sapka egy olyan ruhadarab,  ami lehet szorosan fejhez simuló és lehet laza, aminek van esése.
Ugyanabból a fonalból tudsz horgolni ilyen meg olyan sapkát is. A mintától is függ, de a horgolótű méretétől mindenképp.

Kisebb tű - szorosabb a munka, keményebb a kész darab
Nagyobb tű - lazább a munka, puha a kész darab


Rendben, igen, van olyan fonal, amin nem segít a bármekkora méretű tű, akkor is kemény lesz.
Most azokról a fonalakról beszélek, melyekből szoktunk sapkát horgolni. :-)

Tehát, amikor készíted a sapkát, akkor így tervezd meg a bőségét:
Fejre cuppanó sapka - a horgolt sapka kisebb, mint a fejbőség
Pont a fejre illő sapka - a horgolt sapka kb. akkora, mint a fejbőség
Bő sapka - a horgolt sapka ízlés szerinti mértékben bővebb, mint a fejbőség.

Miért írtam, hogy kb. és miért nem pontosan?

A horgolás nem precíziós valami, itt 1-2 cm eltérés nem okoz problémát. Sőt, nem is tudod megoldani azt, hogy valami milliméterre akkora legyen, mint tervezed. (Tekintsünk el attól az esettől, amikor pont akkora a terv, ami "magától" is kijön.)

A miértre egy másik posztban válaszolok.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Téli kalap - vastag fonalból

Sapkahorgolás - gyorsan

Milyen sapkát horgolj, ha kezdő horgoló vagy