Fekete-fehér Unforgettable sapka, különleges pánttal

Új fonalhoz új sapka illik. Jó, csak a szín új, a fonal nem. A fonal a jól ismert Red Heart Unforgettable, az árnyalat az idén újdonság, neve grafit. Ahogy a neve is mondja, fekete-szürke, és egy kevés fehér is van benne.
A sapka nem egy különlegesen bonyolult valami, picit bővebb és hosszabb, mint ami pont jó lenne a fejre. A csíkozásról a fonal gondoskodott.

Grafit árnyalatú Unforgettable sapka
Az egyik blogban láttam ezt a fajta pántot.
Megvallom, nem szeretem a sapkát a homloknál kezdeni, mert sokkal nehezebb eltalálni a méretet. A láncszemsor szorosabb, mint a pálcák teteje, ezért könnyen előfordulhat, hogy szoros a sapka alja. Ha pedig kényelmesre méretezem, könnyebben lecsúszik. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel lassabb fogyasztani a sapka koronáját. Szerintem legalábbis a legkönnyebb úgy horgolni a sapkát, hogy fentről lefelé haladunk.

A fogyasztás kezdetét jól kell megválasztani, mert előfordulhat, hogy hosszabb vagy rövidebb a sapka a tervezettnél. De mire ez kiderül, már készen vagyunk, és javítani csak a fogyasztásos rész lebontásával lehet.

Elhiszem, hogy van, aki pont úgy érez a fentről lefelé horgolt sapkákkal kapcsolatban, mint én a lentről felfelé horgolttal kapcsolatban.

Manapság gyakran készítenek úgy sapkát, hogy először rövidpálcákkal pántot horgolunk, a pánt két végét összehorgoljuk, majd a hosszabbik oldalra horgoljuk a sapkát, majd felfelé haladunk.

Próbáltam ezt a verziót is.
Meg kell mondjam, ha valami igazán lassú, akkor ez az. A hátsó szálas rövidpálcákkal rövid sorokat horgolunk, legalább 60 sort, de fonaltól függően lehet akár 90 sor is. Hiába 8-12 pálcás egy sor, mégis sok idő meghorgolni. Különösen figyelni kell arra, hogy a sorok utolsó pálcáját is elkészítsük, de ne is szaporítsunk. Aztán kitalálhatjuk, hogy vajon a mintával hány pálcát kell horgolni a hosszabbik oldalra. Ritkán van az a szerencsés helyzet, amikor minden sor végére 1 pálcát kell ölteni.

Na, ezt jól megbeszéltük, akár el is mondhatom már, hogyan készült ennek a sapkának a pántja.

Ebben az a zseniális, hogy a sapkát hagyományos módon, fentről lefelé horgoljuk, és a végén kerül az aljára a passzé. Igen, teljesen olyan, mintha kötött passzét készítettünk volna.

Amikor az utolsó kört is zártuk, nem vágjuk el a fonalat, hanem a passzé magasságának megfelelő számú láncszemet horgolunk. Itt ez 11 láncszem volt.
A tűtől számított második láncszemtől kezdve minden láncszembe 1 rövidpálcát horgolunk. Amikor visszaérünk a sapkához, egy hamispálcát öltünk a következő pálcába, (ez a mostani sor végén jól látható) és az utána következőbe.
1 láncszem, fordulunk, és horgoljuk a pántot, minden pálcára 1 hátsó szálba öltött rövidpálca. (Most a sapka alján vagyunk)
1 láncszem, fordulunk, minden pálcára egy hátsó szálas pálca, a sor végén, a sapkánál egy hamispálca, a következő szembe ismét egy hamispálca, és kezdjük elölről.

Ezzel a módszerrel körbehorgoljuk  a sapkát. Az utolsó sor elkészülte után a pánt első és utolsó sorát összehorgoljuk. Ha ez nehéz lenne, nyugodtan össze is varrhatod, láthatatlan öltésekkel, a sapka fonalával.

A sapka az egygombolyagos projektekhez tartozik, ha nem akarsz buggyos sapkát, akkor két egyforma méretű sapka is kijön 10 dkg fonalból.

Én a fenti sapka után egy kisebb (alacsonyabb) sapkát tudtam horgolni a gombolyagból.
Íme, a két sapka. A képen úgy helyezkednek el, ahogy a fonal fogyott.

Egy gombolyag Unforgettable fonal = két felnőtt méretű sapka

A második sapka szélesebbnek látszik, de csak látszik. Az új módszer szerinti passzé jobban összehúzza a sapka alját.

Próbáld ki ezt a módszert, változatosabb sapkákat tudsz így horgolni.
Ha a fekete-fehér nem a te színed, próbáld ki más árnyalatból!

Jó horgolást! :-)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Téli kalap - vastag fonalból

Sapkahorgolás - gyorsan

Milyen sapkát horgolj, ha kezdő horgoló vagy