Két részből álló sapka

Lehet, hogy feltűnt, az elmúlt években sok újdonságot tanulhattunk akkor is, ha már régóta horgolunk. Az egyik ilyen volt a bordás, szinte kötött hatást elérő horgolásminta, a hátsó szálba öltött rövidpálcák készítése. Ezzel a mintával a kötött passzéhoz nagyon hasonló pántot tudsz horgolni.

Hogy is épül fel egy ilyen sapka?

Először el kell készíteni a pántot. Rövidpálcákkal, hátsó szálba öltve, oda vissza haladó sorokkal. Olyan szélességben, amilyen széles pántot szeretnél, és olyan hosszban, ami majd a sapka viselőjének fején jónak fog mutatkozni. Ez utóbbi nem is mindig olyan egyszerű.
A fonalak másképp viselkednek, nem mindegy mekkora tűvel, milyen összetételű fonallal dolgozol.

Tehát horgolsz egy kb. 5-6 cm széles, a fejbőségnél kicsit rövidebb pántot. A rövid végeit összehorgolod.

Ezek után nem árt felpróbálni/próbáltatni, mert most még könnyű a javítás.

Ha minden jónak mutatkozik, akkor a pánt egyik oldalán kezded a sapka horgolását, vagy folytatod, ahogy értelmezed. :-) A lényeg, ekkor ne húzd össze a pántot, de ne is nyújtsd meg.
Ha megszámoltad a sorokat, és tudod, hány pálcás sapkát szoktál horgolni ebből a fonalból, akkor ki tudod kalkulálni, hogyan kell elosztanod a pálcákat. Ha szerencsés vagy, lehet, pont annyi sort horgoltál, ahány pálcára szükséged lesz. Ekkor minden sorhoz egy pálca kerül.

Ezek után felfelé horgolsz, mintával vagy anélkül. Ha mintával, akkor ugye még arra is kell figyelned, a megfelelő pálcaszámot horgolj  a pántra, ellenkező esetben nem jön ki a minta.

Amikor elérted azt a magasságot, amikor már fogyasztani kell, elkezdesz fogyasztani. Szépen, soronként fogyasztasz, mígnem eléred a kb. 6-10 pálcát. Ekkor befejezed a munkát, a pálcák tetején végigfűzöd a szálat, és meghúzod. Annyira, hogy a kör záruljon. Itt el is varrod a szálat. A sapka tetejére kerülő pompon eltakarja a varrást.

Hát, nagyjából ennyi. :-)

Megjegyzések

  1. Honan erdemes kezdeni fontrol vagy lentrol
    .

    VálaszTörlés
  2. Szerintem fentről, mert könnyebb a méretezés, akár bőségre, akár magasságra. Megvan annak is a módja, hogy ugyanolyan legyen a passzé, mint amikor lentről, a passzé keresztben horgolásával kezdik.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Téli kalap - vastag fonalból

Sapkahorgolás - gyorsan

Milyen sapkát horgolj, ha kezdő horgoló vagy