Tapasztalatok a sapkahorgolásról

Nem tudtam, milyen címet adja a posztnak, ami eléggé informáló, de ugyanakkor érdekes is. Lehet, nem érdekes különösebben, de amit leírok, remélem másoknak is hasznos.

Elég sok sapkát horgoltam már. Sokfélét, kipróbáltam sok mintát, és sokféle formát, horgolási módot.
Vannak minták, amik megtetszettek, ezeket szívesen horgolom, másokat viszont túl macerásnak tartok. Ha belegondolunk, a sapkát nem sok évre készítjük, ha 1-2 télen hordjuk, akkor már hosszú időt mondok, de gondolom annak, aki meg tudja horgolni a sapkáját, egynél sokkal több van.

Emlékszem, régen, amikor a kötés volt menő, a horgolásra meg azt mondták, vétek a szép fonalak ellen, olvastam egy sapkaleírást horgolva. Visszagondolva, korrekt volt, csak nem tudtam mit kezdeni vele. Akkoriban a sapka leírása kb. úgy nézett ki, kezdjük X pálcával, majd soronként egyenletesen szaporítunk Y pálcát. Én itt akadtam el. Persze, ki lehetett matekozni, hogy ha ennyi meg annyi, akkor hogy is, de maga a kész sapka fotója sem volt túl érdekes, sőt még jól látható sem, ezért a sapka kérdést ennyiben hagytam.

Aztán az internetes időkben, főleg, amikor tudomásomra jutott, divat a kötés mellett a horgolás is, megláttam a sapkákat. A leírásuk is sokkal érthetőbb volt.  Aztán kiderült, sokan akarnak sapkát horgolni, és nagyjából mindenkinek ugyanazok a kérdések járnak a felében. Napi szinten többször magyaráztam el, mit és hogyan. Ekkor jutott eszembe, írok egy könyvet azoknak, akik sapkát szeretnének horgolni, sőt, a menetét meg akarják érteni, nem csak egy adott leírást akarnak követni.

Ekkor írtam meg a Sapkatitkok című ebookot, amit könyvként szoktam említeni. Ami igazából igaz is, meg nem is. A formátumát tekintve nem könyv, a tartalmát, a benne levőket tekintve simán lehetne könyv is. Azért nem lett papír alapú könyv belőle, mert a színes képek és a nem túl nagy tervezett példányszám miatt a nyomtatása darabonként 4000 Ft körülire jött volna ki. Magánkiadásról lehetett szó, és egy ismeretlen szerző, ismeretlen művéhez elég nehéz hirdetőket keríteni, így maradt az ebook. Igen, voltak olyanok, akik nehezményezték, hogy nem egy kemény fedelű, vastag papírra nyomott könyv, számukra csalódás volt, de ők nem tanulni akartak belőle, hanem ajándékba akarták adni valakinek. A tartalmával kapcsolatban az elmúlt évek alatt egyetlen kritikát sem kaptam, elismerő sorokat viszont igen.

Nem, nem dicsekedni akarok, csak azért írtam le, hogy ha nem követed a blogot, nem ismered a könyvet, akkor lásd, nem tegnap horgoltam az első két sapkát, és nem ezeket a tapasztalatokat osztom meg, hanem 7 év tapasztalatát.

Az elmúlt hét évben sok minden megváltozott, ez nem újdonság. A sapkáknál is. A fejhez simuló, egyszerű, pálcákból horgolt sapkáktól egész sapkakölteményekig jutottunk. Ma lazább sapka a divatos, egyesek egészen bővek, hátul lelóg a sapka vége, és pár éve felnőttek is büszkén hordanak pomponos sapkát.

Sapka horgolása


Az elkészítésüket tekintve, nálam változatlanul a fentről lefele horgolt sapka a favorit. Ez az, amit gyorsan el lehet készíteni, a méretét könnyen tudjuk kontrollálni, lehet fejre simuló, kicsit vagy jobban bővülő, beret, sőt raszta is, lehet manósapka, bonnet, vagy bármilyen más fazon.
Tapasztalatom az, hogy a fentről lefele horgolt sapka készül el leghamarabb. Egyes mintáknál problémás lehet, hogy a minta lefele (lóg) áll, de vagy túllendülünk ezen, vagy választunk másik mintát.

Amikor nem mindegy, hogyan horgoljuk a pálcát


A körben horgolás során arra is rájön az ember, bizonyos öltések, minták, egészen másképp mutatnak körben, mint oda-vissza haladó sorokkal horgolva.

Példa erre a hátsó szálba öltött rövidpálca

  • oda-vissza haladó sorokkal horgolva, rugalmas, bordás minta lesz,
  • körben horgolva a munka színén kis vízszintes csíkok alakulnak ki, és szűkebb lesz ez a rész, mint az egyráhajtásos pálcákkal horgolt rész.


Félpálca

A félpálca, mióta megtanultuk a 3. hurokba öltést, egészen fantasztikus tud lenni. Hasonlít, de csak hasonlít a relief pálcára, annyiban, hogy a munka színén kis láncszemek alakulnak ki, de csak akkor, ha körben horgoljuk. Körben horgolva a félpálca 3. hurka a munka mögött van. Oda-vissza haladva ugyanez a színén van, elölről, felfele öltve tudunk  beleölteni. Ekkor kötött hatású lesz a készülő darab.
Félpálca részei

A sapka pántja


A pánt, ami a homlokhoz kerül, többféleképpen is készülhet. Fentről lefelé ezek az utolsó sorok, de ha lentről kezdjük, akkor ezek az első sorok. Azt hiszem, egyetérthetünk abban, sokkal nehezebb eltalálni, milyen bőséggel kezdjük el a sapkát, ha lentről felfelé horgolunk. Nehéz, mert a láncszemek szorosabbak, mint a pálcák teteje, tehát, ha azt akarjuk, hogy rugalmas legyen, de ne is essen le az orrunkig, akkor adott fonallal ki kell tapasztalnunk ezt.
Ez már plusz idő!

A pántot az utóbbi években előszeretettel horgolják külön, 8-10 hátsó szálba öltött rövidpálcával. Ekkor kb 60-80 sort kell horgolni, aminek csak az a nehézsége, hogy nagyon kell figyelni arra, minden pálcába öltsünk, a sor leje, vége kevéssé látszik. Ezt a 60-80 sort meghorgolni nekem legalábbis nem kevés idő.

Amikor a pánt készen van, akkor össze kell horgolni a két végét, és a sapka oldalát a pánt egyik oldalára horgolva kezdjük el. Ez egy újabb nehézség, mert ki kell számolni, hogy hány pálcára lesz szükség, hány sorunk van, és kell-e minden sor végébe ölteni, esetleg többet is. Utána már csak meg kell találni azt  a helyet, ahova ölteni kell.

Ahogy én látom, ezzel a módszerrel a sapka pántja fölött egy lyukacsos sor keletkezik, és a pánt sokszor pont olyan széles, mint a sapka maga. Egyéni ízlés kérdése, hogy szeretjük-e, ha a sapka pántja kicsit szűkebb, vagy jó az, ha lecsúszik a sapka egészen a szemöldökig. Ez frizura és haj minőség függő dolog, akinek vékony szálú haja van, annak könnyebben lecsúszik a sapkája, mint egy erős szálú, pláne göndör hajúnak.

Azt hiszem, mára elég ennyi.
Lehet, hülyén hangzik, de sokszor úgy érzem, egy egyetemi diplomamunkát tudnék írni a sapkák horgolásáról. :-)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Téli kalap - vastag fonalból

Sapkahorgolás - gyorsan

Milyen sapkát horgolj, ha kezdő horgoló vagy