Hosszában csíkos sapka

 A fentről lefelé, illetve lentről felfelé horgolt sapkák a leggyakoribbak. Ezen kívül horgolhatunk sapkát úgy is, hogy egy hosszú csíkot, jó, inkább egy téglalapot horgolunk, a két végét összehorgoljuk, a tetejét összehúzzuk, és már készen is vagyunk. Íme, erről a típusról van szó.

Csíkos sapka

Egyráhajtásos pálcákkal készül, mindig a pálcák hátsó szálába öltve. Ettől kicsit csíkos lesz, de mondhatom úgy is, texturált lesz a horgolás. Ugye milyen szépen hangzik? :-)

Mitől lesz meleg a sapka? A fonaltól, és attól, hogy van felhajtója. Máris melegebb a sapkánk, ha az alját felhajtjuk. Sajnos kicsit többet kell dolgozni, mert a sapka magasságához a felhajtani kívánt hosszt is hozzá kell adnunk. Emiatt nem 20 cm körüli a magassága, hanem inkább 30 cm. Több fonal kell az ilyen sapkához, mint a "normál" módon horgolthoz.

Általános leírást adok a sapkához, mert ha nem ugyanilyen fonalból horgolod, biztos más méretet kapnál, ha csak a szemek és sorok számát követnéd.

Mérd meg, milyen hosszú sapkát hordasz. Ha ez a sapka a füled alá ér, hozzá kell adnod a füled magasságát, és mivel a sapka tetejét összehúzzuk, még néhány centimétert. Ez utóbbit azért, mert a visszahajtásnál van némi veszteség, hiszen a horgolásnak van vastagsága is, nem egy papírlapot hajtunk be.

A minta itt jobban látszik

Ha megvan a sapka magassága, az előbb taglalt többletekkel, már el is lehet kezdeni a munkát. Laza láncszemsorral kezdd, a számításnak megfelelő hosszban. Itt eldöntheted, inkább hozzáadsz még 2 láncszemet magasításként vagy sem. 

1. sor: A tűtől számított 3. láncszemtől kezdve minden láncszembe 1 egyráhajtásos pálca. 

2. sor: 2 láncszem, minden pálcára egy hátsó szálba öltött egyráhajtásos pálca.

A továbbiakban a 2 sor mintáját ismételjük.

Amikor a téglalap már olyan hosszú, hogy körbeérje a fejed, a munkát befejezed. A munka első és utolsó sorát hamispálcákkal összehorgoljuk.

A keletkezett cső egyik végét a szélétől 1-2 pálcányi távolságban nagy öltésekkel körbeöltögetjük, majd a szálat meghúzva kialakítjuk a sapka tetejét. A fonallal öltögess át a sapkán többször, hogy véletlenül se csússzon szét. 

A sapkát kifordítjuk, az alját tetszőleges magasságban felhajtva viseljük.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Téli kalap - vastag fonalból

Sapkahorgolás - gyorsan

Milyen sapkát horgolj, ha kezdő horgoló vagy