Vidám, csíkos félpálcás sapka

 Egy egyszerű, átmeneti időre való sapkát mutatok. Félpálcákkal készült, a pánt pedig rövidpálcákkal. A köröket nem zártam, folytatólagosan, spirálban horgoltam. Így nincs a sapka hátulján var. 

Félpálcás sapka kezdőknek

A sapka kezdők számára sem jelent nehézséget, félpálcát és rövidpálcát kell hozzá ismerni. A körök végét szemjelölővel jelöltem meg, így nem nehéz eltalálni, hol kezdődik az új kör.

A sapka közepesen vastag akrilfonalból készült, 5 dkg fonal elegendő hozzá. 

A félpálca aránylag tömör textúrát ad, ezért 5 mm-es tűvel horgoltam, ami kicsit vastagabb, mint a gyártó ajánlása, ami 3-4 mm. 

Vidám, csíkos félpálcás sapka leírása

A sapka bősége 52 cm, magassága 27 cm.

  • Fonal: Schachenmayr Bravo fonal
  • Tűméret: 5 mm.

Kezdés: 5 láncszemből gyűrűt kapcsolok.

1. kör: 2 láncszem, majd 10 félpálca következik a gyűrűbe. Nem öltünk a szemekbe, csak átöltünk alatta. A pálcák csúszkálni tudnak a körgyűrűn. A kört nem zárjuk, folyamatosan horgolunk tovább. (10)

2. kör:  a körben minden pálcára 2 félpálca. (20)

3. kör: *A következő pálcára 1 félpálca, az ezt követőre 2 félpálca**. A körben végig *-**-ig ismételjük a mintát. (30)

4. kör: *A következő 2 pálcára 1-1 félpálca, majd a következő 2 félpálca**. A körben végig *-**-ig ismételjük a mintát. (40)

5. kör: *A következő 3 pálcára 1-1 félpálca, majd a következő 2 félpálca**. A körben végig *-**-ig ismételjük a mintát. (50)

6. kör: *A következő 4 pálcára 1-1 félpálca, majd a következő 2 félpálca**. A körben végig *-**-ig ismételjük a mintát. (60)

7. kör: *A következő 5 pálcára 1-1 félpálca, majd a következő 2 félpálca**. A körben végig *-**-ig ismételjük a mintát. (70)

8.-23. kör: minden pálcára 1 félpálcát horgolunk. (70)

24-29. kör: minden pálcára 1 rövidpálca. Az utolsó pálca után 2 pálcára hamispálca, majd a munkát befejezzük, a szálvégeket eldolgozzuk.



A sapkához illő sálat leírásával együtt itt  találod: https://tanulj-horgolni.blogspot.com/2023/11/sal-kezdoknek.html




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Téli kalap - vastag fonalból

Sapkahorgolás - gyorsan

Milyen sapkát horgolj, ha kezdő horgoló vagy