365/18 - Batikmintás téli sapka

Szeretem a batikmintás fonalakat. Ezt a sapkát sikerült úgy meghorgolni, hogy a pántja világos színű, és a sapka fölső része pedig a kékesszürke-szürke batikmintás részből van.


Batikmintás téli sapka
A sapka lentről felfelé van horgolva, tehát először a pánt, sok-sok rövid sor, ami miatt egy ilyen sapka elkészítése legalább 3X annyi idő, mintha egy "rendes" sapkát horgolnánk.
A pánt összehorgolása után a pánt egyik oldalán kezdjük a munkát. Itt vigyázni kell, hogy a szükséges szemszámot horgoljuk, tehát se szűk, se nagyon bő ne legyen a sapka. Nem kedvencem ez a rész. :-)
V minta a sapka mintája, ami miatt kicsit szellős, de a félgyapjú fonal miatt így is kellemes meleg, persze nem az év leghidegebb éjszakáin.

Ahogy látni, semmi fogyasztás, amikor elérjük a kívánt hosszt, egyszerűen abbahagyjuk a horgolást. Ezután már csak a sapka tetejének összehúzása van hátra, és tetszés szerint pomponnal vagy anélkül nyilváníthatjuk késznek.

Az ilyen típusú sapkák több anyagot is igényelnek, mivel nincs a fejtető felé haladva fogyasztás, és szintén a fazon miatt a megszokottnál hosszabbra kell horgolni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Téli kalap - vastag fonalból

Sapkahorgolás - gyorsan

Milyen sapkát horgolj, ha kezdő horgoló vagy