Milyen fonalból?

Ha sapkát akarsz horgolni, felmerül a kérdés, milyen fonalból készüljön?
Első dolog, amit el kell döntened, mikor akarod hordatni, vagy mikorra szánod?

Téli vagy nyári sapka, egyáltalán nem mindegy.

Egyszerű téli sapka

Télre melegebb, vastagabb fonalból, gyapjú, gyapjú-műszál keverék, akril, vagy más műszál alkalmas.
Nyárra vékonyabb fonalból, főleg pamut, vagy pamut keverék fonalból készítünk sapkát.
Az átmeneti időre, amikor kicsit hűvös van már, és szeles az idő, a vékonyabb akril, vékonyabb, gyapjú tartalmú fonalak, és a vastagabb pamutot tartalmazó fonalak is számításba jöhetnek.

Tehát a fonal kiválasztásakor az évszakot tekintjük elsődleges szempontnak.

Az, mennyire lesz meleg egy ruhadarab, függ az anyagától, és a felhasznált fonal vastagságától is. Ezért lehet az átmeneti időszakban szinte mindenféle fonalból készült sapkát hordani.

A következő kérdés lehet az, milyen márka legyen? Nekem erről az a véleményem, hogy a sapka divatcikk, több sapkánk is van egyszerre, és nem akarjuk évekig ugyanazt hordani. A gyereksapka külön fejezet, mert lehet, hogy a gondosan elkészített sapka 2-3 hétig lesz jó a kicsire.
Igen, le lehet bontani, és nagyobbra horgolni, de akkor is legfeljebb egy szezonban használjuk.

Ezzel azt akarom mondani, hogy egy sapkához nem kell csúcsminőségű, és ezzel együtt méregdrága fonalat használni, azt hagyjuk olyan darabokra, amit több évig szeretnénk hordani.

Figyelembe kell venni, hogy az alapanyagok mérettartása nem azonos. A gyapjú hajlamos összemenni, amit jó már előre tudni, nehogy az első mosásig legyen jó új sapkánk.

Egy nagyon fontos szempont: egyéni érzékenység. Van, aki  a gyapjúra esküszik, és azt mondja, őt az akril "böki", és a gyapjú mellett csak a tiszta pamutot tudja elképzelni bármilyen ruhadarabra.
Ezzel szemben az emberek nagy része pont arra panaszkodik, hogy a gyapjú, csikiz, szúr, viszketést okoz. Vannak olyan gyapjúk, amik nem szúrnak, és ha ezt külön előnyként hirdetik a gyártók, akkor láthatjuk, valóban szúrhat a gyapjú.
Az, hogy valaki idegenkedik-e az akriltól, szintén egyéntől függ, ma már sok olyan akril van, ami megtévesztésig hasonlít a legfinomabb pamutra, illetve nehezen különböztethető meg a gyapjútól.

Az árakról. Sapkához szükséges legfeljebb 10 dkg fonal nem olyan nagy tétel, de mégis érdemes meggondolni, hogy milyen árú fonalból dolgozunk.  Ha egy szezonra szánjuk, és csak napi 2-3 órát viseljük, a többi időben mostohán bánunk vele, akkor érdemes 2.000 Ft-ot szánni a fonalra?
Nekem az a véleményem, hogy keressünk olyan fonalat, ami a célnak megfelel, divatos színekben kapható, és az ára baráti. A fonalárak eléggé szórnak, de 300 Ft/gombolyag alatt nem nagyon találunk fonalat.

Horgolt kalap
Ha kiveséztük, milyen anyag és milyen ár, meg nagyjából a vastagságot, beszélni kell az egyéb tulajdonságokról is.
Sapkának az olyan fonal alkalmas, aminek van tartása. Ha nem akarsz zokniként fejedre szoruló sapkát, akkor kerüld a finom puha, az elképesztően puha és hasonló jelzőkkel leírt fonalakat. Inkább legyen egy kicsit kemény a fonal, akkor meg fogja tartani a sapkaformát. Ez különösen igaz akkor, ha kalap formát szeretnél horgolni, karimával. Az álompuha csoda soha nem fog karimás kalappá válni.

A döntés a tiéd, milyen fonalat választasz!
Tehát összefoglalva, miket vegyél figyelembe:
  • kinek készül
  • milyen célra (hétköznapi, alkalmi)
  • évszak
  • fazon
  • fonal anyaga
  • ár
Ennyi mindent kell végig gondolni, és ez csak egy sapka lesz!:-))


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Téli kalap - vastag fonalból

Sapkahorgolás - gyorsan

Milyen sapkát horgolj, ha kezdő horgoló vagy